Založ si blog

Investícia v Nitre

Veľmi ma potešila správa o tom, že naše slovenské hospodárstvo bude posilnené o ďalšiu rozsiahlu investíciu – štvrtú automobilku Jaguar Land Rover. Táto skutočnosť ma teší o to viac, že automobilka bude pôsobiť v mojom rodnom meste v Nitre.

Niektorí z nás si možno ani neuvedomujú všetky súvislosti tohto úspechu. Jaguar-Land Rover sa v poslednej etape rozhodoval medzi Slovenskom a Poľskom a tento „súboj“ som mal možnosť sledovať i v poľských médiách. Poliaci sa veľmi snažili získať danú investíciu, no nakoniec po vyhlásení rozhodnutia sami priznali, že Slovensko dokázalo investorovi ponúknuť lepšie podnikateľské prostredie a lepšiu základnú bázu pre potreby novovznikajúcej fabriky na zelenej lúke. Prejavili ale veľký záujem o príchod novej automobilky, pretože rozvoj automobilového priemyslu v Poľsku momentálne stagnuje a o to viac sa snažili naštartovať a podporiť tento segment priemyselnej výroby. Rozhodujúcimi kritériami pre Slovensko teda boli dobré podnikateľské prostredie, dostatočná infraštruktúra, skúsenosť s výrobou áut a ľudský potenciál.

Ide o fakty, ktoré ale istá časť politického spektra u nás nechce vidieť. Naša opozícia neustále hovorí o mantrách veľmi zlého podnikateľského prostredia, o minimálnej podpore začínajúcim firmám, o stagnácii a slabom napredovaní hospodárstva. Realita, konkrétne kroky a názory rozhľadených ľudí však hovoria niečo úplne iné. Nemyslím si, že keby je na Slovensku také zlé podnikateľské prostredie ako ho vykresľuje opozícia, tak sa Jaguar Land Rover určite nerozhodne investovať u nás, ale napríklad v susednom Poľsku. Ďalej vôbec nezdieľam názor, že Slovensko je nejakou čiernou dierou s ohľadom na napredovanie hospodárstva. Pomoc vo forme startupov, zavedenie systému duálneho vzdelávania, poskytovanie daňových úľav sú faktormi, ktoré svedčia o tom, že na Slovensku je stabilná vláda, ktorá vie ako zabezpečiť zdravý hospodársky rozvoj a rast. Okrem toho ďalej lepším výberom daní a reformami získala prostriedky na vytvorenie sociálnych balíčkov, ktoré pomáhajú predovšetkým nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva a snažia sa oživiť niektoré odvetvia hospodárstva.

O správnom nastavení Slovenska hovorí i britský veľvyslanec Andrew Garth , ktorý nás v rozhovore pre pravda.sk prezentuje ako atraktívne miesto na podnikanie a predpovedá v nasledujúcich rokoch príchod ďalších investícií, ak bude Slovensko pokračovať v našliapnutej ceste ďalej. Okrem automobilového priemyslu menuje britský veľvyslanec ďalšie odvetvia, v ktorých si určite vie predstaviť rôzne projekty slovensko-britskej spolupráce.

Za dôležitý moment okrem samotnej investície Jaguar Land Rover považujem nielen príchod automobilky ako takej, ale i rozvoj sekundárneho priemyslu vo vzťahu k subdodávateľským firmám a rozvoj infraštruktúry či služieb v regióne Nitry.

Pozerajúc sa na všetky tieto skutočnosti bez-predsudkovou optikou mi vychádza iba jedno a to, že vláda nemusí ísť do Canossy, ale môže sa čelom prihlásiť k svojím úspechom.

Cui bono pán Procházka?

27.02.2016

„Dobrý štát slúži ľuďom“, tak znie základný volebný postulát strany, alebo skôr marketingového projektu, ktorý sa tvári akoby z čista-jasna začal svoju politickú púť v roku 2014. Strana #Sieť sa snaží vyvolať dojem, že časový horizont jej vzniku je potrebné vnímať ako bod 0, od ktorého na Slovensku konečne máme politikov pre službu ľuďom, ako čistú [...]

Politické mimikry

06.01.2016

Predvolebné obdobie je časom, kedy sa všetky politické strany snažia voličom ponúknuť to najlepšie, čo majú. Prostredníctvom kompetentných kandidátov a uceleného programu rozvoja krajiny na ďalšie obdobie sa uchádzajú o priazeň voličov a dúfajú, že získajú čo možno najväčšiu podporu a dostanú sa touto cestou k realizácii svojho programu po voľbách. Zdanlivo [...]

Politika hodnôt

26.11.2015

S blížiacim sa termínom parlamentných volieb sme v masmédiách čoraz častejšie konfrontovaní s rozmanitými politickými výkladmi smerovania Slovenska v najbližších štyroch rokoch. Všetky strany sa snažia flexibilne reagovať na meniace sa prostredie doma, ale momentálne predovšetkým na rýchlo meniacu sa geopolitickú situáciu. Niektorí reflektujú tieto zmeny dokonca [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 16897x
Priemerná čítanosť článkov: 3379x

Autor blogu

Kategórie