Založ si blog

Ekonomika v dobrej kondícii

Slovenská ekonomika prešla v  rámci svojej samostatnej existencie rôznymi vývojovými cyklami. Od „divokých“ 90-tych rokov cez obdobia masovej privatizácie, konsolidácie verejných financií, obdobie ťažkej hospodárskej krízy až po súčasné obdobie solídneho rastu. Dnes som si na internetovom portáli jedného spravodajského periodika prečítal správu o tom, že sa Slovensku po prvýkrát podarilo predať svoje dlhopisy so záporným úrokom. Na prvý pohľad veľmi dobrá správa, no v časoch dnešného mediálneho Babylonu je určite vhodné, urobiť si vždy vlastný obraz o danej skutočnosti. V súvislosti s touto informáciou však hovoria asi najlepšie čísla, ktoré sú exaktné a jednoducho nepustia. Slovensku sa podarilo predať dlhopisy v hodnote 187 miliónov eur, pričom ponúkaná hodnota bondov bola vo výške 197 miliónov eur. Deväťročné dlhopisy boli v rámci predaja úročené na úrovni 0,63% p.a. a ich predaj predstavoval 85 miliónov eur a trojročné bondy sa úročili zápornou hodnotou -0,5% p.a. s celkovou sumou 112 miliónov eur.

Čo konkrétne tieto čísla znamenajú? Na základe dôvery, ktorú zahraniční investori prejavujú Slovensku sme získali možnosť predať naše dlhopisy tak, že v budúcnosti zaplatíme investorom menšiu sumu, ako tú, za ktorú sme im bondy predali, čo v praxi znamená, že investori nám do istej miery zaplatia za to, že nám vôbec mohli požičať peniaze.

Záujem investorov pritom ďaleko presahoval hodnotu 197 miliónov eur, pohyboval sa vo výške 609 miliónov eur, avšak s ohľadom na dodržiavanie rozpočtovej zodpovednosti v rámci EÚ sa tak vysoká ponuka nemohla akceptovať.

Uvedené čísla sú exaktné, hovoria vlastnou rečou a namieste je určite otázka, čo sa za nimi skrýva. Ako je možné, že sa Slovensku podaril taký husársky kúsok? V čom tkvie tento úspech?

Súčasný ekonomický rast Slovenska je ovplyvňovaný viacerými faktormi. Najvýznamnejšími ukazovateľmi sú bezpochyby nárast domácej spotreby, konsolidácia verejných financií zo strany vlády a výrazný nárast objednávok pre slovenský priemysel. Tento pozitívny trend nespadol z neba, ale je výsledkom systematickej práce s cieľom dosiahnuť nielen vyrovnaný rozpočet ale predovšetkým zlepšiť kvalitu života na Slovensku. Vláda počíta na budúci rok s deficitom verejných financií na úrovni 1,93% HDP, čo sú historické čísla a podľa prognózy má Slovensko takýmto tempom šancu dosiahnuť v roku 2018 vyrovnaný rozpočet. Štátny rozpočet má okrem toho viac disponibilných príjmov, ktoré získal napríklad šetrením z reformy verejnej správy ESO, ale hlavne markantným zlepšením výberu daní v porovnaní s predchádzajúcou vládou a taktiež efektívnym bojom proti daňovým únikom. Slovenská ekonomika by následne v budúcom roku mala rásť tempom 3,1%, ďalej sa počíta s vytvorením viac ako 20 tisíc nových pracovných miest a realizáciou veľkých priemyselných investícií aj na východnom Slovensku. Správny vývoj slovenskej ekonomiky potvrdila i ratingová agentúra Standard & Poor’s, ktorá v predchádzajúcom období zvýšila rating Slovenska. Pridanou hodnotou súčasného vývoja v hospodárstve je aj postupná realizácia jednotlivých bodov zo sociálnych balíčkov, ktoré na jednej strane pomáhajú ekonomicky slabším, ale na druhej strane sú jasným impulzom na povzbudenie hospodárstva, pokiaľ ide o podporu zatepľovania bytoviek a rodinných domov, či výstavbu škôlok. Vláda sa ďalej rozhodla zvýšiť minimálnu mzdu na hodnotu 405 eur, pričom tento krok je sčasti kritizovaný liberálmi či niektorými zamestnávateľskými zväzmi, ale trend v ostatných krajinách EÚ ukazuje, že zvyšovanie minimálnej mzdy napredovanie hospodárstva nijak nezabrzdí, naopak pomôže občanom a zároveň podporí ekonomický cyklus.

Vychádzajúc z uvedených opatrení a skutočností určite nie je náhodou, že sa Slovensku podarilo tak výhodne predať svoje dlhopisy. V čase predvolebnej kampane možno veľmi často počuť z úst pravicových predstaviteľov, že jedine liberálna alebo konzervatívna politika sa dokáže postarať o správne ekonomické napredovanie krajiny, pričom sa častokrát odvolávajú na potrebu rôznych ďalších ekonomických reforiem bez sociálneho akcentu. Súčasná vláda je ale dobrým príkladom toho, že i sociálnodemokratický spôsob vládnutia sa dokáže postarať o  ekonomický rozvoj krajiny a  zároveň pamätá na ľudí, ktorí svojou každodennou prácou vytvárajú v krajine hodnoty.

Cui bono pán Procházka?

27.02.2016

„Dobrý štát slúži ľuďom“, tak znie základný volebný postulát strany, alebo skôr marketingového projektu, ktorý sa tvári akoby z čista-jasna začal svoju politickú púť v roku 2014. Strana #Sieť sa snaží vyvolať dojem, že časový horizont jej vzniku je potrebné vnímať ako bod 0, od ktorého na Slovensku konečne máme politikov pre službu ľuďom, ako čistú [...]

Politické mimikry

06.01.2016

Predvolebné obdobie je časom, kedy sa všetky politické strany snažia voličom ponúknuť to najlepšie, čo majú. Prostredníctvom kompetentných kandidátov a uceleného programu rozvoja krajiny na ďalšie obdobie sa uchádzajú o priazeň voličov a dúfajú, že získajú čo možno najväčšiu podporu a dostanú sa touto cestou k realizácii svojho programu po voľbách. Zdanlivo [...]

Politika hodnôt

26.11.2015

S blížiacim sa termínom parlamentných volieb sme v masmédiách čoraz častejšie konfrontovaní s rozmanitými politickými výkladmi smerovania Slovenska v najbližších štyroch rokoch. Všetky strany sa snažia flexibilne reagovať na meniace sa prostredie doma, ale momentálne predovšetkým na rýchlo meniacu sa geopolitickú situáciu. Niektorí reflektujú tieto zmeny dokonca [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 16898x
Priemerná čítanosť článkov: 3380x

Autor blogu

Kategórie