Založ si blog

Cui bono pán Procházka?

„Dobrý štát slúži ľuďom“, tak znie základný volebný postulát strany, alebo skôr marketingového projektu, ktorý sa tvári akoby z čista-jasna začal svoju politickú púť v roku 2014. Strana #Sieť sa snaží vyvolať dojem, že časový horizont jej vzniku je potrebné vnímať ako bod 0, od ktorého na Slovensku konečne máme politikov pre službu ľuďom, ako čistú tabuľu rasu, ktorá podľa ich vlastnej sebaprezentácie akoby existovala vo vákuu a je jediným možným nepoškvrneným dealom pre Slovensko. Americkí marketingoví stratégovia školiaci tím #Siete ale asi niekde urobili chybu, alebo si dostatočne neuvedomili, že nepracujú pre nepoškvrnených ľudí, za ktorých sa títo tak radi vydávajú. Jedným z najusilovnejších predstaviteľov daného potemkinovského zoskupenia je sám podpredseda #Siete a primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar. Tento „transparentný“ regionálny politik sa ujal vedenia mesta v roku 2006 a v spolupráci so samozvaným svedomím národa Transparency International vyhlásil Martin za „transparentné“ mesto. Šikovná mantra pre ľudí, ktorí nemajú čas a chuť pátrať ďalej po skutočných krokoch pána Hrnčiara. Pán Hrnčiar sa ale prepočítal, ak si myslel, že ľudia sú natoľko povrchní, že si nedokážu pospájať základné súvislosti. Za všetky iba pár príkladov:
1. V roku 2015 získalo združenie firiem zákazku na vybudovanie kanalizácie v okolí Martina vo výške 15,6 milióna eur. Ide o skupinu firiem, z ktorých spoločnosť Hydroekol Dolný Kubín prebrala záštitu nad celým projektom. Tender vyhlásila Turčianska vodárenská spoločnosť, ktorej majoritným akcionárom je mesto Martin. Majoritným vlastníkom spoločnosti Hydroekol Dolný Kubín je brat pána primátora Hrnčiara. Ide o čistú zhodu náhod? Ako je to v „transparentnom“ meste možné?
2. Ďalšou zhodou náhod je určite pôsobenie firmy GAYA, ktorej spolumajiteľom je pán Zábronský, súčasne predseda predstavenstva Turčianskej vodárenskej spoločnosti. Spoločnosť GAYA poskytuje bezplatný internet pre obyvateľov mesta Martin, pričom projekt financovala zo ziskov v telekomunikačnej oblasti. Spoločnosti GAYA sa ďalej podarilo uspieť aj v štyroch súťažiach o dodávku kamerového systému napríklad pre mestskú políciu v Martine, dátové prepojenie Národného cintorína v Martine s mestským kamerovým systémom, alebo aj v dodávke kamerového systému a internetu pre komunitné centrum v Martine. Môžeme ale zostať pokojní, Martin je i naďalej „transparentným“ mestom, pretože Útvar hlavného kontrolóra mesta, ktorý je mimochodom volený mestským zastupiteľstvom, nezistil žiadne pochybenia.:-)
3. Za zmienku ešte určite stojí „transparentný“ predaj lukratívnych pozemkov v centre mesta spoločnosti GEONET Invest, ktorej spolumajiteľom bol primátorov brat a od roku 2014 sedí v dozornej rade tejto firmy aj manželka pána primátora. Pozemky boli predané trikrát lacnejšie ako sú trhové ceny. Táto skutočnosť je minimálne divná, avšak za vrcholne „transparentnú“ možno považovať zmenu všeobecne záväzného nariadenia mesta o hospodárení s majetkom. Čuduj sa svete, poslanci mestského zastupiteľstva schválili nové VZN, v ktorom sa už neuvádza, že mesto nesmie prevádzať majetok na firmy poslancov, primátora, alebo im blízke osoby. Martin ale aj tak zostáva najtransparentnejším mestom, pretože čisté svedomie národa Transparency International mu nastavujú svoje nepoškvrnené zrkadlo.
Pozn. Všetky uvedené informácie možno ľahko získať pri čítaní stránok viacerých spravodajských portálov.
Nie všetci obyvatelia v Martine sa nechali uspať vymyslenou bájkou o transparentnom meste. Odmietali veriť dokonalým statementom o rýdzej čistote a otvorili si oči. Založili občianske združenie Za férový Martin a snažia sa odhaľovať podozrenia z korupčného správania v Mekke transparentnosti. Dobrý štát Radoslava Procházku by slúžil ľuďom aj v Martine, otázkou je, že ktorým….
Strana #Sieť bola na základe predvolebných prieskumov situovaná do role lídra pravice a opiera sa o nových šikovných politikov s vyhrnutými rukávmi pre Slovensko v jednotlivých regiónoch. Pán Procházka si ale asi dostatočne neuvedomil, že ľudia nemajú takú krátku pamäť, ako by sa zdalo a niektoré pamäťové stopy, napríklad v súvislosti s lídrami v nitrianskom kraji, nedokáže zmazať ani umelá mantra o novej, čistej politickej úderke. Gazda pravice vsadil na richtárske prísahy, prešovské prísahy a strojenú žoviálnosť, od ktorých si sľubuje volebný úspech. Súčasný stav charakterizuje ako dubiózny, podobný mesačnej krajine a spoločným ťahom na bránu chce dosiahnuť transparentné kvitnúce lúky. Zabúda však na to, že ľudia nie sú zvedaví na predstieraný patetitzmus prameniaci z túžby po moci. Sen o transparentnosti celej strany sa pomaly rozplýva aj na základe sporu s Matovičom a svojským úverom v závislosti od volebného výsledku. Na našej politickej scéne už bolo viacero podobných projektov s raketovým začiatkom a strmhlavým pádom. A dôvod pádu? Odtrhnutosť od reality, samoľúbosť a pochybnosti okolo vlastného financovania. Pre úspešný politický projekt sa nestačí správať neformálne a žoviálne, čo by možno na prvý pohľad malo osloviť mladšieho voliča, ďalej nestačí hovoriť o transparentnosti a súčasne konať proti nej. Ak má mať politický projekt úspech, musí byť budovaný srdcom a nesmie vyvolávať pocit pochybnosti, či dvoch tvárí. Ľudia dokážu sami dostatočne posúdiť, do akej miery je vierohodný spoločný ťah pre strednú vrstvu v kontraste s umelými a patetickými pózami, pretože tie majú pramálo spoločné s kompetentným štátnickým konaním schopným čeliť existujúcim výzvam dnešnej geopolitiky.

Politické mimikry

06.01.2016

Predvolebné obdobie je časom, kedy sa všetky politické strany snažia voličom ponúknuť to najlepšie, čo majú. Prostredníctvom kompetentných kandidátov a uceleného programu rozvoja krajiny na ďalšie obdobie sa uchádzajú o priazeň voličov a dúfajú, že získajú čo možno najväčšiu podporu a dostanú sa touto cestou k realizácii svojho programu po voľbách. Zdanlivo [...]

Politika hodnôt

26.11.2015

S blížiacim sa termínom parlamentných volieb sme v masmédiách čoraz častejšie konfrontovaní s rozmanitými politickými výkladmi smerovania Slovenska v najbližších štyroch rokoch. Všetky strany sa snažia flexibilne reagovať na meniace sa prostredie doma, ale momentálne predovšetkým na rýchlo meniacu sa geopolitickú situáciu. Niektorí reflektujú tieto zmeny dokonca [...]

Ekonomika v dobrej kondícii

20.10.2015

Slovenská ekonomika prešla v rámci svojej samostatnej existencie rôznymi vývojovými cyklami. Od „divokých“ 90-tych rokov cez obdobia masovej privatizácie, konsolidácie verejných financií, obdobie ťažkej hospodárskej krízy až po súčasné obdobie solídneho rastu. Dnes som si na internetovom portáli jedného spravodajského periodika prečítal správu o tom, že sa [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 16903x
Priemerná čítanosť článkov: 3381x

Autor blogu

Kategórie